Kokosanki

Często zostają nam jakieś białka z jajek, więc można je wykorzystać na super ciasteczka, czyli kokosanki.

Zaletą tych ciasteczek jest, żę można je w pudełeczku trzymać jakiś czas. Ale zazwyczaj tak jest ,że nie mają prawa długo leżeć, bo przyciagają swoim zapachem :). Kokosanki piekę od lat, ale ostatnio tak z ciekawości popatrzyłam jak robią to inni i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że przepis jest zupełnie inny.Więc postanowiłam go wykorzystać i okazało się, że są pyszne… też  :).

Produkty:

– 3 łyżki masła

– 10 łyżek cukru

– 1 łyżka mleka

– 200g kokosu

– 2 białka

1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli.

Wykonanie:

Masło z cukrem i mlekiem topimy lekko, żeby się rozpuścił cukier. Trochę studzimy dodajemy kokos i mieszamy, żeby się ładnie wymieszało i było sypkie. Studzimy.

IMG_1596

 

Pianę ubijamy na sztywno,dodajemy mąkę i szczyptę soli.

IMG_1600

Następnie dodajemy kokos.

IMG_1601

Nakładamy łyżką na papier okrągłe kuleczki.

Wkładamy do piekarnika na 15 min do temeperatury 180 stopni.

IMG_1604

Mają być ladne rumiane.

IMG_1607

A mój przepis jest bardzo prosty. Poprostu ubijam białka, dodaję cukier i piekę na bardzo małym ogniu ok godziny i zostawiam w   piekarniku do wystudzenia.Moje są bardziej białe bo nie mają masła.

IMG_1724

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s