Delikatesy z ziemniaków

Ziemniaki podane inaczej. Kiedyś dałam przepis na kotleciki z ziemniaków w sezamie. To ciasto jest  prawie takie samo,trochę jednak smakowo inne i pieczone inaczej.

Produkty:

– pół kg ziemniaków

– 1 listek laurowy

– ząbek czosnku

– gałązka rozmarynu

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

– żółtko

– 2-3 łyżki mąki

– 2 łyżki śmietany

– 10 dkg parmezanu

Wykonanie:

Ziemniaki w łupinach gotujemy z listkiem laurowym, nieobranym czosnkiem, gałązką rozmarynu. Jak nie mamy to może być z torebki.

IMG_2358

Miękkie ziemniaki obieramy z łupin i przecieramy przez sitko.Dodajemy żółtko, śmietanę, starty ser, mąkę- mieszamy.

IMG_2366

 

Jeśli mamy specjalne okrągłe foremki metalowe, to wkładamy ciasto do foremki i jest idealnie okrągłe. Ale i bez foremki się da:)

Kładziemy placki o grubości 1 cm  na gorący tłuszcz i smażymy delikatnie, żeby nie przypalić z obu stron około 5 minut.

IMG_2368

 

Najlepiej jest ruszać caly czas patelnią. Bardzo łatwo sie przypalają- trzeba uważać ! Obracamy szeroką patką.

IMG_1580

Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s