Filety z kurczaka w winie

Potrawa pierwszorzędna pod warunkiem, że do obiadu nie ma dzieci 🙂 Dodanie wina do mięsa z kurczaka, zupełnie zmienia jego smak – oczywiście na lepszy, bardziej wyszukany.

Produkty:

– filet z kurczaka

–  2 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych w zalewie

– pół szklanki białego wina wytrawnego

– pół szklanki śmietanki 30%

– ząbek czosnku

– 1 szalotka

– sól,pieprz,

– bazylia świeża, pietruszka zielona

Wykonanie:

Filety kroimy na mniejsze części, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju z pomidorów.

IMG_1531

Dodajemy pokrojone w paski pomidory,cebulkę w kostkę i czosnek.

IMG_1533

Chwilę dusimy, zalewamy winem, znowu dusimy i na koniec śmietanka.

IMG_1538

 

Zagotowujemy, dodajemy bazylię z pietruszką. Sos ma zgęstnieć, więc z tą śmietanką jeszcze chwilę dusimy.Całość dusimy jednak nie dłużej niż pół godziny, żeby nie przesuszyć kurczaka.

Ja podaję kurczaka z ryżem na ostro i surówką z sałaty lodowej oraz chipsami z żółtego sera.

IMG_1563

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s