Tarta ziemniaczana z zielonymi szparagami

Dostałam fajny przepis na tartę z ziemniakami i szparagami. Różne tarty robiłam, ale takiej jeszcze nie,więc próbuję.

Produkty:

– szklanka mąki

– 10 dkg masła

– jajko

– sól

– woda

– 40 dkg ziemniaków

– pół szklanki śmietany gęstej

– 15 dkg sera startego

– 3 jajka

– szczypiorek,bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

– 40 dkg zielonych szparagów

Wykonanie:

Mąkę rozcieramy z masłem dodajemy szczyptę soli, jajko, 3 łyżki zimnej wody.

IMG_1438

Szybko zagniatamy ciasto, od razu wałkujemy na formę i wkładamy do lodówki.

IMG_1439

 

Obcinamy twarde końcówki szparagów i główki.

IMG_1450

 

Szparagi dzielimy na mniejsze części i wrzucamy na wrzącą wodę na 5- 10 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową do zimnje wody. Wrzucamy osobno główki na 5 minut i dajemy do zimnej wody.

IMG_1449

 

Odcedzamy i dajemy na sitko, żeby obciekło z wody.

 

Ziemniaki gotujemy w łupinach. Obrane przepuszczamy przez praskę lub dobrze ubijamy na gładka masę. Dodajemy żółtka, przyprawy, starty ser, śmietanę. Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą.

IMG_1453

 

Wyciągamy ciasto z lodówki, na spód dajemy szparagi.

IMG_1455

 

Na to dajemy masę i na wierzchu układamy główki, posypujemy papryką czerwoną.

IMG_1457

Wkładamy do nagrzanego piekarniaka. Pieczemy 40 minut w 200 st.

IMG_1472

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s