Galaretka z musem cytrynowym

Bardzo lubię, jak jest dość pusto w lodówce i trzeba coś stworzyć.

Tak właśnie dziś było,  wymyśliłam pyszny i wg. mnie piękny deserek. Składników wystarczyło na 3 porcje.

Produkty:

– galaretka wiśniowa

– 1 łyżecza żelatyny

– 200 g serka mascarpone

– szklanka śmietanki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– połowa cytryny

– 6 biszkoptów

– parę listków mięty

Wykonanie:Żelatynę zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody na 15 minut.

Potem zagotowujemy i studzimy. Ma być lekko ścięta.

Galaretkę również rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do rozpuszczenia składników. Studzimy. Zostawiamy 5 łyżek galaretki. Resztę  wlewamy do wysokich kieliszków do wina,wkładamy do lodówki ale tak, żeby kielich prawie leżał.

Chodzi o to, żeby galaretka zastygła na jednym boku. W przepisie galaretkę trzeba rozpuścić w pół litra wrzącej wody, ale ja radzę dać pół szklanki mniej  wody wtedy szybciej stwardnieje.

Biszkopty rozkładamy na talerzu. Do 5 łyżek galaretki dodajemy 2-3 krople czerwonego barwnika / jak mamy/, polewamy tym biszkopty i  wkładamy do lodówki.

Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy lekko ściętą żelatynę i serek, delikatnie mieszamy.Na koniec dajemy sok z cytryny, też delikatnie mieszamy, żeby się nie ścieło.

Wyjmujemy kieliszki z lodówki, po gładkiej stronie przyklejamy listek mięty wcześniej lekko namoczony w wodzie.

Potem wkładamy delikatnie łyżką mus.

img_14591

Na górę dajemy przekrojone na pół czerwone biszkopciki i zdobimy listkiem mięty.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s