Jabłko pieczone w sosie waniliowym

Produkty:

– 2 jabłka

– 2 łyżki rodzynek

– 2 łyżki miodu

– żółtko

– szklanka mleka

– 2 łyżki cukru

– łyżeczka kopiata budyniu waniliowego

– laska wanilii lub łyżeczka  ekstratu waniliowego

– 2 bezy

– trochę gotowego karmelu

Wykonanie:

Najpierw moczymy rodzynki w ciepłej wodzie.

Z jabłek wydrążamy środki tak, żeby spód był pełny, żeby się nie wylał miód.

IMG_1403

Do środka wkładamy odciśniete rodzynki, polewamy miodem.

IMG_1404

Owijamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny .Pieczemy w temperaturze 200 st. Można sprawdzać wcześniej czy są miękkie,bo to zależy jakie jabłka damy.Polecam bardziej kwaśne i twarde.

Sos.

3/4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i laską wanilii. Żółtko rozcieramy łyżką, dodajemy budyń, mieszamy i wlewamy mleko. Wyciagamy wanilie, wlewamy mleko z żółtkiem i gotujemy chwilkę ciągle mieszajac. Sos ma być dość rzadki.

Wykładamy jabłko.

IMG_1415

Oblewamy sosem naokoło, na jabłku kładziemy bezę, polewamy karmelem i gotowy super deserek :).

IMG_1421

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s