Mus z wątroby wołowej z kasztanami

IMG_1286

Danie na super okazje. Wspaniałe,  smaczne i bardzo eleganckie :).

Produkty:

– 30 dkg wątroby wołowej

–  masło

– 2 średnie marchewki

– 2 szalotki

– 5 dkg grzybów / o mocnym smaku /

– 2 kromki chleba bez skórki

– porto ciemne

– ocet balsamiczny

–  jajko

– śmietana

– sól, pieprz

Do dekoracji:

– makaron – Pate a Kadaif

– jajko

– kilka orzechów pistacjowych

– łyżka miodu

Wykonanie:

Grzyby moczymy w chłodnej wodzie.

Wątrobę kroimy w grubsze plastry, obsmażamy na rumiano, dolewamy łyżkę octu balsamicznego i  i dusimy na maśle 15 minut.

IMG_1250

Na drugiej patelni też na maśle dusimy cebulkę, marchewkę i chleb. Dodajemy grzyby, szklankę porto, troche wody z grzybów  i pokrojoną w kostkę wątrobę. Wszystko razem dusimy 20 minut.

IMG_1254

Studzimy i miksujemy na masę dodając  jeszcze do tego jajko, 3 łyżki gęstej śmietany i przyprawy.

Nakładamy do foremek okrągłych, najlepiej do połowy foremki. Ja dałam troszkę za dużo 🙂

IMG_1258

Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 15-20 min. Takie paszteciki można śmiało przygotować dzień wcześniej.

Delikatnie rozkładamy makaron wzdłuż, smarujemy rozmąconym jajkiem,

IMG_1278

Kładziemy na tym pasztecik i zwijamy, oplatając  go makaronem.

IMG_1280

Tak przygotowane kulki wrzucamy do frytkownicy na około 3 minuty na gorący olej – 200 st. Nie może się przypalić ! Podczas smażenia makaroniki się trochę rozejdą, ale to nie szkodzi, fajnie wyglądają ” rozczochrane ” /można też ładnie obkroić wkoło/. I jeszcze jedna rada – im lepiej posmarujemy jajkiem tym lepiej bedą sklejone.

Wyciągamy z frytkownicy, po wierzchu polewamy troszeczkę miodem i posypujemy pokrojonymi pistacjami.

Paszteciki można podawać same, ale świetnie smakują z puree z kasztanów lub batatami / słodki ziemniak/.

Puree z kasztanów:

Kasztany kupujemy w słoiku / już przegotowane/, wrzucamy do gorącego mleka. Mają być przykryte mlekem. Gotujemy 10 – 15 min.

Miksujemy i wlewamy tyle mleka, żeby powstało puree.

Ze względu na to, że nie wszędzie jest ten makaron, paszteciki można obsmażyć w normalnej panierce czyli jajko i bułka, z tym że do bułki dodajemy zmielone suche grzybki. Wtedy mają bardziej wyrafinowany smak 🙂

IMG_1287

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s