Tarta z mozarellą

Kiedyś znalazłam przepis na tartę z warzywami i jeden pan sie skarży, że warzywa mu pływały w cieście i musiał odlewać. Otóż do tart zawsze na spód daję bułkę tartą i po kłopocie.

Produkty:

– ciasto francuskie

– cukinia mała

– pomidor duży

– mozarella duża podłużna

– 2 szalotki

– sól, pieprz, oregano

– jajko, śmietana gęsta

– ser do posypania

– parę listków bazylii

Wykonanie:

Ciasto wykładamy na okrągłą formę do tart, nakłuwamy widelcem i podpiekamy  chwilkę, tak żeby ciasto się ruszyło.

IMG_1198

 

 

Wyjmujemy z piekarnika ,spód posypujemy bułką tartą i układamy wokoło na przemian – cukinia-pomidor, mozarella.

IMG_1196

IMG_1201

 

Po założeniu całej tarty , wierzch posypujemy solą / odrobinę/ pieprzem, oregano i cebulką.

IMG_1205

Jajko ubijamy i dodajemy smietankę.Masę wylewamy na ciasto i posypujemy serem.Pieczemy w 180 st. około pół godziny.Ciasto francuskie

jest delikatne więc trzeba podglądać ,żeby sie  nie przypaliło bo jest gorzkie.

IMG_1211

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s