Schab pieczony w sosie własnym

Upieczony schab czy karczek można wykorzystać do obiadu  albo  poprostu do chleba.Jest dużo lepszy niż dzisiejsze wędliny.

Schab/ ok. 1 kg- 1,5 kg/ marynujemy.Nigdy nie kupuję gotowych marynat.Robię po swojemu. A więc do miski dajemy: vegetę, sól, pieprz, roztarty czosnek, pokrojoną cebulkę, rozmaryn, kieliszek czerwonego wina wytrawnego, oliwa, liść laurowy. Wszystko mieszamy.

Opłukane mięso nakłuwamy ostrym cienkim nożem, z każdej strony dość gęsto. Potem nacieramy marynatą. Mięso możemy związać sznurkiem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, jeśli mamy na to czas.

IMG_1053

 

Następnie mięso wkładamy razem z cebulką i marynatą do rękawa , wiążemy z każdej strony,podlewamy wodą i pieczemy 1,5 godziny.

Jest taka prawidłowość – ile waży mięso tyle trzeba smażyć. Czyli kg mięsa smażymy 1 godzinę.

Pod koniec smażenia rozcinamy rękaw żeby mięso się ładnie przyrumieniło.

Powstały sos zagęszczamy mąką z wodą i ewentualnie doprawiamy do smaku.

IMG_1091

 

 

Dziś schab podałam z ziemniakami, ryżem, pieczarkami i marchewka z groszkiem 🙂

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s