Lazania

Wszystkie makarony można przyrządzać jak się  chce ,ale trzeba uważać ,żeby jednak  nie przesadzić z ilością dodanych składników :).

Produkty:

– makaron lazania

-pół kg mięsa wołowego mielonego

– 30 dkg pieczarek

– cebula

– mała papryka czerwona

– czosnek,sól ,pieprz,bazylia,oregano

– sos pomidorowy

-ser żółty do posypania

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki  duże masła

– mąka

– mleko

– gałka muszkatołowa

– sól ,pieprz

Wykonanie:

Bardzo dobno pokrojoną cebulkę wrzucamy na gorący tluszcz,smażymy na złoto,dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę.

Przesmażamy z cebulką,potem dodajemy mięso,wszystko mieszamy i dusimy ok.pół godzinki.

IMG_1027

 

Podczas duszenia dodajemy przyprawy,sos pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy.Masa nie  może być zbyt rzadka.

IMG_1031

Robimy sos beszamel:

Do garnka wrzucamy masło lekko topimy ,dodajemy mąkę,przyprawy, smażymy na złoto odstawiamy z ognia i zalewamy zimnym mlekiem.Sos ma być gęsty jak śmietana.

IMG_1035

 

 

Płatki makaronu gotujemy w osolonej  wodzie z odrobiną oleju.Wyciągamy  łyżką cedzakową i układamy na desce osobno, żeby się  nie skleiły.

IMG_1038

Spód naczynia wysmarować masłem układać na przemian-

ciasto-sos- masa mięsna.I tak na przemian aż do skończenia składników. Na ostatniej warstwie powinien być sos. Wierzch posypać serem ,przykryć i zapiekać ok 40 minut.

IMG_1039

 

Podawać na gorąco.

IMG_1044

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s