Kotleciki z ziemniaków w sezamie

Wbrew pozorom,przyrządzenie takich kotlecików nie jest pracochłonne a napewno jest efektowne i dużo smaczniejsze  niż zwykłe ziemniaki, czy purre.Jednak sama robię to dość rzadko,raczej na większe okazje do wytwornego obiadu dla gości 🙂

Produkty:

– pół kg ziemniaków

– 2 łyżki duże mąki ziemniaczanej

-1 łyżka mąki pszennej

– sól , pieprz, gałka muszkatołowa

– sezam

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy,gotujemy i ubijamy porządnie lub mielimy w maszynce albo przepuszczamy przez praskę.Dodajemy przyprawy,dokładnie mieszamy i formujemy podłużne kotleciki.Forma kotlecików naprawdę może być różna.Kotleciki obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanym oleju.Uważamy ,żeby ogień nie był zbyt mocny bo sezam niestety szybko sie przypala, a trzeba troszkę podsmarzyć.

IMG_1018

Dużo łatwiej jest obtoczyć w bułce tartej i też jest dobre

IMG_1014

Ja podaję kotleciki przede  wszystkim do mięsa,ale można też przyrządzić np.sos grzybowy- wspaniale smakuje.

IMG_1020

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s