Surówka z czerwonej kapusty

Są różne sposoby na przyrządzenie  kapusty czerwonej  ale ja robię od lat tak samo i zawsze nam smakuje.

Kapustę kupuję małą bo i tak dużo surówki wychodzi i powinna byc twarda.Żle przechowywana  jest miękka i brzydko pachnie 😦 czyli jest poprostu niedobra!

Składniki:

– główka kapusty czerwonej

-średnia cebula

– jabłko kwaśne

– ocet, sól , pieprz, oliwka

Wykonanie :

Kapustę szatkujemy i wrzucamy na wrzącą wodę.Przykrywamy i gotujemy ok. 10-15 min.Trzeba od czasu do czasu zamieszać i próbować ,bo wszystko zależy od kapusty.Nieraz  jest bardzo twarda i trzeba gotowac dłużej a nieraz krótko.Więc trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowała.Ma być dość twarda,bo potem jak  się wymiesza  z pozostałymy składnikami  to się robi  prawie papka!

Więc po ok 10 min. odcedzamy dokładnie i szybko kropimy octem i mieszamy.Z octem uważać ,chyba  ,ze ktoś lubi bardzo kwaśne.

Kapusta musi zmienic kolor na ładny fiolecik.Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulkę,starte jabłko na dużych oczkach, sól , pieprz..

Image

Wszystko mieszamy i próbujemy a na koniec kropimy oliwką i znowu mieszamy.

Image

Przekładamy do miseczki o dstawiamy w chłodne miejsce.

Image

Surówkę można zrobić dzień wcześniej ,będzie lepsza :).

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s