Gołabki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowym

Kto  nie lubi gołąbków,ręka do góry :).Chyba wszyscy lubimy ale znam takich  co nie lubia np.kapusty ,więc wyjadają to ze środka:).Prawdę mówiąc sama teraz przerzuciłam  sie na kapustę włoską chociaż jestem ” kapuściara” !

Otóż włoska kapusta  jest delikatna i nie trzeba długo gotować .

Produkty:

– 1 większa główka kapusty włoskiej

– pół kg ryżu

– 60 dkg mięsa mielonego

– 20 dkg boczku surowego

-2 duże cebule

– 1 jajko

– sól , pieprz

Wykonanie:

Z kapusty wykrawamy ze środka głąb i  odzielamy listki pojedynczo.W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy listki do wrzątku partiami ,żeby  nie było naraz za dużo po sie poszarpią.Obgotować 10 min, wyjmujemy  łyżką cedzakową i wrzucamy następne.Niech sobie stygną. IMG_0870

Ryż zalać wodą.Wody tyle samo  co ryżu.Zagotować .Ryż przykrywamy pokrywką i na malutkim ogniu najlepiej na blaszce dusimy ok.pół godziny.Ma wchłonąć wodę i urosnąć drugie tyle no i przde wszystkim  ma być sypki.Odstawiamy.

IMG_0871

Na dużej patelni smażymy cebulkę na jasny brąz,wrzucamy do ryżu.

IMG_0873

Zmielony boczek i mięso smażymy ok.15 min. , wrzucamy do ryżu.

IMG_0874

Dodajemy sól , pieprz, jajko , żeby sie dobrze skleiło.

Mamy juz gotowy farsz.

Ostatni etap to zawijanie  gołabków.IMG_0878

Ja wykorzystuję nawet te malutkie listki , bo takie małe lepiej smakują.

Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu ,można posypać po wierzchu vegetą, żeby kapusta w duszeniu  nabrała smaku.No i oczywiście daję 2 łyżki masła.Przykrywamy i wkładamy do piekarnika  na godzinkę.Na koniec odkrywam ,bo lubię jak sie troszkę przypieką.

IMG_0884

Sos pomidorowy:

– cebula

– główka czosnku

-przecier pomidorowy

– łyżka masła  plus oliwa

– śmietana , mąka / 2 łyżki /

– sól , pieprz, vegeta

Wykonanie:

Cebulkę kroimy drobniutko i smażymy do złoty kolor  na maśle i oliwie.Do tego dodajemy przecier,chwilę smażymy.Następnie zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i rozgnieciony czosnek.Gotujemy 5 min.Mąkę rozrabiamy ze śmietaną na gładką masę,wlewamy do garnka ,mieszamy ciągle , żeby  sie  nie przypaliło.

Gotujemy 2-3 minuty.

IMG_0886

IMG_0888

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s