Gulasz wołowy

Gulasz można zrobić z każdego mięsa ale…. ten najlepszy jest z mięsa wołowego.

Kupujemy mięso wołowe dobre miękkie, różowe i świeże nie mrożone.Najlepsze  są karkówka, pręga,udziec. Niby proste wykonanie  ,ale żeby był dobry efekt trzeba  sobie trochę postać przy kuchni.

Produkty:

– 1 kg mięsa wołowego

– 3 duże cebule

– mała papryka czerwona

-mąka

– sól , pieprz

– olej do smażenia

Wykonanie:

Mięsko kroimy na małe kawałki ok 1,5 x 1,5 cm, obtaczamy każdy w mące i kładziemy na bardzo gorący tluszcz.Obsmażamy szybko z każdej strony na złoty kolor.

Obrazek

IMG_0811

IMG_0818

W dużym rondlu smażymy pokrojoną w plasterki cebulę na złoty kolor.

Obsmażone mięso wrzucamy  do rondla z cebula mieszamy i chwilkę dusimy.Nastepnie dolewamy  ok. półtora litra wody,przykrywamy pokrywka i dusimy  na małym ogniu mieszając od czasu  do czasu.

Po godzine dodajemy pokrojoną papryczkę i przyprawy – sól, pieprz, może być trochę magi.

IMG_0823

Znowu przykrywamy i dusimy ok. godziny ale sprawdzamy .Każde mieso jest inne i może sie dusić krócej albo dłużej.Gulasz  ma być gęsty ,jeśli jest za rzadki zawsze  można zageścić mąką.

Nie lubię dodawać do gulaszu żadnych innych rzeczy bo wtedy to nie jest gulasz tylko zupa gulaszowa,ktora  jest też wspaniała ,ale o tym napiszę nastepnym razem 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s