Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Przepis:

ciasto francuskie

– pół kg mięsa wołowego mielonego

– cebula

– ząbek czosnku

– sól, pieprz, oregano

– sezam do posypania

Sos czosnkowy

– 3 ząbki czosnku

– jogurt naturalny

– 3 łyżki gęstej śmietany

– sól, pieprz, szczypta cukru

 

Wykonanie

Cebulkę kroimy bardzo drobno, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smarzymy na złoto , dodajemy mięso, czosnek i resztę przypraw dusimy ok. 10 min.

Ciasto wyjmujemy z lodówki wcześniej żeby było miękkie, kroimy na kwadraty nakładamy mięso składamy w trójkąty dokladnie lepimy.

Ciasto smarujemy żółtkiem lub roztopionym  masłem i posypujemy sezamem.

Wkładamy do piekarnika na tmp.180 st. i pieczemy na złoty kolor.

2014-02-04 12.14.07

Wykonanie sosu:

Czosnek rozgniatamy, dodajemy jogurt, smietanę, sól, pieprz i cukier.

Wkładamy do lodówki na godzinkę.

Trójkąciki maczamy w sosie czosnkowym.

Można jeść na zimno i na ciepło.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s