Zupa z dyni z imbirem

Wczoraj kupiłam dynie dla wnusi na zupkę ale ponieważ są duże kawałki w sprzedaży to zrobię i dla nas. Dobrze się składa bo dzisiaj pogoda nas nie rozpieszcza; jest zimno, deszczowo i ponuro więc w sam raz na rozgrzanie ostrą zupą z dyni.

104_4018

Składniki

– około 60 dkg dyni

– cebula duża

– por (około 30 dkg)

– 1 marchew duża lub 2 mniejsze

– pietruszka mała

– seler (nieduży kawałek)

– ziemniak

– imbir świeży (mały kawałek wielkości winogrona)

-2 kostki warzywne

– sól, pieprz cayenne, gałka muszkatółowa

– śmietana, masło

Wykonanie

Zupa

Na małym ogniu stawiamy większy garnek i dajemy do niego po kolei – 2 łyżki masła, pokrojoną cebulkę i pora, lekko blanszujemy ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler, ziemniak i drobno pokrojony imbir) mieszamy, przykrywamy i dusimy około 15 min.

Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynie, znowu dusimy około 10 min, po czym zalewamy bulionem około 1/2 litra. Gotujemy na małym ogniu około pół godzinki. Wszystkie warzywa muszą być bardzo miękkie. Lekko studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Stawiamy jeszcze chwilkę na małym ogniu i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką. Z tej proporcji wychodzi bardzo gęsty, porządny krem, nie trzeba niczym zagęszczać.

Można podawać samą z łyżką gęstej śmietany, z grzankami czosnkowymi własnej roboty lub ze startym żółtym serem.2014-02-06 12.16.48

2014-02-06 12.14.03

Grzanki

Ciągle nam zostaje w domu a to kawałek bułki albo bagietki, której już nikt nie chce zjeść.

Otóż kroje z tych pozostałości cienkie kromeczki, potem paseczki a na końcu w kosteczkę. Wyciskam do tego ząbek czosnku (jak jest dużo tej bułki to 2 ząbki). Na dużej patelni mocno rozgrzewam troszkę oliwy, wrzucam grzanki szybko mieszając lub potrząsając (około 2-3 min).

Następnie wysypuję na brytfankę i lekko suszę w piekarniku. Wysuszone wkładam do plastikowego pojemniczka i już są gotowe na każdą okazje 🙂

2014-02-06 13.43.19

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s