Pierogi ruskie

Jakże banalne, a za każdym razem wychodzą inne. Tak to już jest z gotowaniem.

Ciasto na pierogi musi być miękkie i elastyczne, a farsz dobrze przyprawiony.

Składniki

Ciasto:

  • pół kg mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka oliwy
  • gorąca woda (około 1/3 szklanki)

Farsz:

  • 4 większe  ziemniaki
  • cebula
  • 10 dkg słoninki (nie koniecznie, jak kto lubi. Może tez być trochę boczku)
  • 10-15 dkg sera  białego
  • sól, pieprz

Wykonanie

Zaczynamy od farszu żeby miał czas przestygnąć.

Ziemniaki obrane gotujemy w niesolonej wodzie, a potem studzimy.

Słoninkę kroimy w drobna kosteczkę i topimy na złoty kolor. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i wszystko smażymy razem – ma mieć złoty kolor.

Przestudzone ziemniaki mielimy przez maszynkę albo dobrze ubijamy, tak żeby nie miały grudek. Dodajemy ser biały i mieszamy, żeby była jednolita masa. Dodajemy stopioną słoninkę z cebulą , sól, pieprz i porządnie mieszamy. Gotowe !

Farsz

Mąkę wysypujemy na stolnice, pośrodku robimy dołek, wbijamy jajko i dodajemy olej. Następnie mieszamy nożem albo czymś plastikowym od środka zagarniając coraz więcej mąki i pomału dolewając gorącej wody.

Ciasto ma być dość miękkie, ale nie może się lepić do rąk. I jeszcze jedno – ciasto na pierogi wyrabiamy bardzo krótko, żeby tylko się związało, to ważne!!! Wtedy pierożki będą mięciutkie.

Ciasto

Wałkujemy, co chwila podsypując mąką.

Kroimy na kwadraty (można wycinać szklanką) i nakładamy farszu – dość dużo, żeby coś poczuć w tym pierogu.

Surowe pierogi

Gotujemy wodę dobrze osoloną i wrzucamy pierogi na wrzątek na około 10 min. Przepłukujemy zimną wodą, wysypujemy na talerz i polewamy resztą tłuszczu z cebulką.

Jeśli nie zostało nam tłuszczu, możemy stopić trochę masła, dodać cebulkę prażoną i polać.

Smacznego !

Pierogi

PS. Podzielę się dziś nowinką na temat farszu. Ponieważ opiekuję  się małą wnusią i było bardzo brzydko, nie mogłam wyjść po ser. Dodałam wiec po prostu fety i bardzo byłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszły wyśmienite, tylko trzeba uważać z solą bo feta jest słona!!!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s